انسان خردمند در بیست صفحه (چهارده)


خلاصه کتاب: انسان خردمند


یک   دو  سه  چهار - 
پنج  شش  هفت  هشت - 
نه  ده  یازده  دوازده  سیزده - 
چهارده پانزده  شانزده  هفده 



️⁩ چهارده
انقلاب علمی به دو چیز شهره است: انفجار اولین بمب اتمی در نیومکزیکو در سال ۱۹۴۵ و سفر انسان به کره ماه.

انسان در روند انقلاب علمی، با تخصیص منابع به «تحقیقات علمی»، توانایی‌های خارق‌العاده‌ای در زمینه‌های پزشکی، نظامی و اقتصادی بدست آورد.

در سایه «تحقیقات علمی»، امروزه برای اهل علم، حتی «مرگ» نیز سرنوشت محتوم به حساب نمی‌آید بلکه فقط یک مشکل فنی محسوب می‌شود و بعضی از محققان به طور جدی اظهار می‌کنند که تا سال ۲۰۵۰ بعضی از انسان‌ها نامیرا خواهند شد!

بسیاری معتقدند که علم و تکنولوژی پاسخ تمام مسائل ما را دارد ولی باید دانست که «تحقیقات علمی» احتیاج به پول دارد. اگر داروین متولد نمی‌شد، فرد دیگری نظریه تکامل را کشف می‌کرد ولی اگر حمایت مالی قدرت‌های اروپایی از علم نبود، نه داروین و نه هوش سرشار هیچ نابغه‌ی دیگری نمی‌توانست جای هزینه‌های هنگفت تحقیقات علمی را پُر کند. کسانی هم که پول تحقیقات را می‌دهند، تنها در صورتی این کار را می‌کنند که علم، دستیابی آنها را به اهداف سیاسی، اقتصادی یا مذهبی‌شان تسهیل کند.

پس این علم نیست که اولویت‌های خود را تعیین می‌کند بلکه دین یا ایدئولوژی است که هزینه تحقیقات را توجیه و تامین می‌کند.

مثلا تصور کنید دو پروژه تحقیقاتی، یکی برای افزایش شیردهی گاوها و دیگری برای بررسی علل بیماری‌های روحی در گاوها تعریف شده باشد. پروژه اول در دنیای سرمایه‌داری امروز، بخت بیشتری برای تامین پول دارد و شاید پروژه دوم فقط در یک جامعه هندوی مؤمن که در آن، گاوها تقدس دارند، بتواند کمک مالی دریافت کند.





نظرات