انسان خردمند در بیست صفحه (نه)

خلاصه کتاب: انسان خردمند

یک   دو  سه  چهار - 
پنج  شش  هفت  هشت - 
نه  ده  یازده  دوازده  سیزده - 
چهارده پانزده  شانزده  هفده 



️⁩ نه


حرکت تاریخ بسمت وحدت در فرهنگ است.

اسطوره‌ها و خیالات، انسان‌ها را از لحظه تولد، با فکر‌کردن و رفتار‌کردن به شکلی معین، خواستن چیزهایی مشخص و پیروی از قواعد معینی مأنوس کردند که «فرهنگ» نامیده می‌شود.

فرهنگ‌ها مثل هر نظم ساخته بشر، آکنده از تناقضات درونی هستند. بنابراین دائماً ارزش‌ها، باورها و هنجارهای هر فرهنگی در حال تغییر است.

همانطور که در قرون وسطی، جوانمردی با مسیحیت در تناقض بود و نمود آن در جنگ‌های صلیبی دیده شد، در جهان امروز هم، برابری و آزادی در تناقض است. برابری فقط با محدود‌کردن آزادیِ ثروتمندان قابل تحقق است که به استبداد خشن کمونیسم می‌انجامد. از آن طرف، تضمین آزادی فردی، برابری را از بین می‌برد و باعث افزایش فاصله درآمد فقیر و غنی می‌شود.

این عیب فرهنگ نیست و تناقضات، باعث پویایی و خلاقیت فرهنگ‌ها می‌شود ولی با این همه تنوع و تطور فرهنگی، تاریخ، سرسختانه به سمت وحدت پیش می‌رود.

امروزه تقریبا همه انسان‌ها، جغرافیای سیاسی واحدی دارند و تمام سیاره زمین به دولت‌هایی تقسیم شده است که در چهارچوب بین‌المللی به رسمیت شناخته شده‌اند: 

همه یک نظام اقتصادی واحد دارند (نیروهای بازار سرمایه‌داری، حتی دور‌افتاده‌ترین قسمت‌های دنیا را هم تحت کنترل خود دارند.)

همه یک نظام حقوقی واحد دارند (حقوق بشر و قوانین بین‌المللی، همه‌جا، حداقل در عالم نظر، اعتبار دارند.)

همه یک نظام علمی واحد دارند (کارشناسان در ایران، اسرائیل، استرالیا و آرژانتین دقیقا یک نظر مشترک راجع به ساختار اتم یا درمان بیماری سل دارند.)

این نظم جهانی، مدیون تاجران، فاتحان و پیامبران است.

تاجرانی که دنیا را یک بازار واحد و همه انسان‌ها را مشتریان بالقوه آن می‌دیدند. فاتحانی که تمام دنیا را یک امپراتوری واحد و همه انسان‌ها را اتباع بالقوه‌اش می‌پنداشتند و پیامبرانی که حقیقت دنیا در پیش چشم‌شان یکی بود و تمام انسان‌ها، مومنانی بالقوه بودند.

وحدت بشر در سایه پول، امپراتوری‌ها و دین میسر شده است. 



نظرات